De rechtbank in Den Haag heeft het voorarrest geschorst van vijf verdachten uit het vermeende drugsnetwerk van Piet S., alias Dikke Piet. Een van de mannen die na zes maanden op vrije voeten komt is zijn zoon Freddy S. (43) uit Den Haag. Hij mag het megaproces in vrijheid afwachten. Van vijf overige verdachten, onder wie achterneef Simon S., is het voorarrest verlengd. Dit besliste de rechtbank dinsdagavond na een reeks van elf inleidende zittingen verspreid over twee dagen.
De 64-jarige S. uit Voorburg - met een inmiddels decennialange reputatie in de onderwereld - wordt onder meer verdacht van de invoer van drugs, witwassen, corruptie, bedreiging en het leiden van een criminele organisatie. De hoofdverdachte was dinsdagochtend niet aanwezig bij zijn eigen zitting. Hij blijft vastzitten "vanwege zijn grote rol in het geheel".
De vermeende sleutelfiguren rond Piet S. werden in september aangehouden in een internationale drugszaak, mede doordat politie en justitie tijden konden meelezen in de versleutelde berichten van communicatiedienst EncroChat. Door het kraken van deze berichtenservers konden tijdens een grote internationale actie meerdere mensen worden aangehouden in Nederland, Spanje en België. Op tientallen locaties zijn invallen gedaan, in Nederland, Spanje, België, Hongarije en Slowakije.
Justitie bereidt zich voor op een megazitting die staat gepland in het laatste kwartaal van 2022 in de rechtbank in Den Haag. De rechtbank zelf noemt deze planning "het meest optimistische scenario". Dat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak nog minimaal achttien maanden op zich laat wachten is voor de rechtbank een van de redenen om nu vijf verdachten naar huis te sturen.
De rechtbank legt ze wel een contactverbod met de medeverdachten op. Ook mogen ze Nederland niet verlaten. De rechtbank voegt eraan toe dat de verdachten mogelijk een langere straf krijgen dan ze nu in voorlopige hechtenis hebben doorgebracht, omdat de verdenkingen ernstig zijn. Indien bewezen kunnen er jarenlange gevangenisstraffen voor worden opgelegd.
Door: ANP